Цукор vs здоровʼя – десятки причин скоротити споживання

Масштабний аналіз понад восьми тисяч досліджень демонструє – цукор однозначно є зайвим елементом харчування.

Цукор шкідливий – і це досить відомий факт. Однак як і з усіма некорисними звичками люди схильні уникати думок про його вплив на здоровʼя. Нова добірка майже всіх досліджень про шкоду цукру переконає будь-кого відмовитися від його вживання вже зараз.

Цукор спричиняє та погіршує найпоширеніші хвороби людства

Дослідники з Китаю та США об’єднали дані 8 601 наукового дослідження про цукор, аби оцінити його вплив на 83 показники здоров’я. Аналіз охоплює десятиріччя досліджень на цю тему, починаючи з початку існування найбільших електронних баз даних наукових праць.

Результатом став перелік найпоширеніших у світі проблем зі здоров’ям. Серед них хвороби серця, діабет, ожиріння, високий кров’яний тиск, серцевий напад, високий рівень холестерину, рак і депресія. Вчені проаналізували наукові праці щодо впливу споживання вільних цукрів. Мається на увазі будь-яка їжа, яка містить перероблені або природні цукри: столовий цукор, мед чи кленовий сироп. Цукор, що міститься в цільних фруктах і овочах, а також у молоці, не є вільним цукром.

Споживання цукру у світі

У 2015 році Всесвітня Організація з Охорони Здоровʼя (ВООЗ) рекомендувала отримувати менше ніж 10% добової калорійності від доданих цукрів. Для типового раціону у 2000 калорій на день це становить не більше 200 калорій, або майже 12 чайних ложок*. А додаткову користь для здоровʼя можна отримати, якщо урізати цукор до 6 чайних ложок, приблизно 25 грамів, на день.

Водночас згідно зі статистикою 2023 року добове споживання вільного цукру у світі зазвичай перевищує цю дозу. Чемпіоном є США, де на день в людину потрапляє понад 126 грамів цукру. Європейці споживають приблизно 100 грамів цукру щодня.

Найбільше цукру надходить з підсолодженими напоями, десертами та закусками. До прикладу: одна банка Coca-Cola 330 ml містить 35 грамів цукру, згідно з даними виробника.

Як цукор впливає на здоровʼя

Дослідники виявили значні шкідливі зв’язки між споживанням цукру з їжею та 18 ендокринними/метаболічними наслідками, 10 серцево-судинними наслідками, 7 онкологічними наслідками та 10 іншими наслідками (нервово-психічними, стоматологічними, печінковими, остеальними та алергічними).

Кожне збільшення споживання підсолоджених напоїв на 250 мл/день пов’язане з підвищенням ризику ішемічної хвороби серця на 17% і на 4% смертності від усіх причин, відповідно. Крім того, кожні 25 г/день збільшення споживання фруктози пов’язане з підвищенням ризику раку підшлункової залози на 22%.

І звісно надмірне вживання цукру було повʼязано зі збільшенням маси тіла та накопиченням ектопічного жиру.

Новий аналіз також виявив зв’язок між споживанням солодких напоїв та іншими деталями харчування і способу життя, які можуть сприяти виникненню проблем зі здоров’ям.

Люди, які частіше споживали солодкі напої з цукром, споживали більше загальних і насичених жирів, вуглеводів і натрію і менше фруктів, клітковини, молочних продуктів і цілозернових продуктів. Така модель харчування також була пов’язана з частішим палінням і вживанням алкоголю. Водночас такі люди мали нижчий рівень фізичної активності та проводили більше часу перед телевізором. Тому при поясненні зв’язку між споживанням цукру і тягарем хвороб слід враховувати роль цих супутніх факторів.

Автори дослідження

Висновки вчених

Рекомендації щодо обмеження споживання цукру існують у всьому світі, зазначають автори. Вони дійшли висновку, що необхідно робити більше з огляду на таку високу небезпеку цукру для здоров’я.

Для зменшення негативного впливу цукру на здоров’я вчені рекомендують зменшити споживання вільного або доданого цукру до рівня нижче 25 г/день (приблизно 6 чайних ложок/день). Крім того, вони радять обмежити споживання підсолоджених цукром напоїв до менш ніж однієї порції на тиждень (приблизно 200-355 мл/тиждень).

Нагадаю, нещодавнє дослідження італійських вчених виявило, що надмірна кількість вуглеводів та цукру є додатковим фактором ризику безпліддя. Зокрема споживання цільного зерна замість рафінованих та солодких продуктів було пов’язане з вищою частотою вагітностей та живонародження. 

*У ВООЗ під однією чайною ложкою мають на увазі еквівалент 4 грамів цукру.

Зміст

Раджу прочитати