Суворе виховання може закріпити ризик депресії у ДНК дитини

Занадто вимогливе виховання може зробити дитину нещасливим підлітком та дорослим – нове дослідження бельгійських вчених.

Жорстке виховання викликає у мозку дитини зміни, які можуть “закріпитися” у ДНК.

Діти, котрі сприймають методи виховання своїх батьків як занадто вимогливі, мають вищий ризик ментальних проблем, зокрема депресії, у підлітковому віці й подальшому житті.

Про це йдеться у новому дослідженні бельгійських вчених, яке вони представили в середині жовтня 2022 року на 35-й щорічній конференції Європейського коледжу нейропсихофармакології у Відні. Це головна європейська організація, що працює в галузі прикладної нейронауки.

Ми виявили, що суворе батьківство, яке супроводжується фізичними покараннями та психологічними маніпуляціями, може представляти додатковий набір правил зчитування генів, які закріплюються в ДНК. У нас є певні ознаки того, що самі ці зміни можуть вже схилити дитину до депресії. Це не відбувається такою ж мірою, якщо діти мали підтримувальне виховання

Один з авторів дослідження, доктор Евелін Ван Асше

Дослідники Льовенського університету обрали 23 хлопчиків та дівчаток віком від 12 до 16 років з Бельгії. Підлітки розповіли, що їхні батьки маніпулювали ними, були суворими та застосовували фізичні покарання. Науковці порівняли їх з однолітками, які повідомили, що батьки підтримували їх та давали можливість автономії. Ті, хто мав жорстке виховання, переважно виявляли початкові субклінічні ознаки депресії.

Картування геному показало, що перша група мала підвищений рівень метилювання, який пов’язують з депресією.

Загалом, метилювання є нормальним процесом, що відбувається у кожній клітині нашого організму мільярди разів на секунду. Невелика хімічна молекула додається до ДНК, змінюючи спосіб читання інструкцій, записаних у ДНК людини. Наприклад, метилювання може збільшити або зменшити кількість ферменту, який виробляє ген.

Дослідження ґрунтувалося на попередньому вивченні однояйцевих близнюків, де вперше і виявили підвищений рівень метилювання, який змінює ДНК.

Ті, хто повідомили про суворіше батьківство, виявили схильність до депресії. Ми вважаємо, що ця тенденція була закладена в їхній ДНК через збільшений рівень метилювання. Зараз ми вивчаємо, чи зможемо ми замкнути цикл, пов’язавши його з пізнішою діагностикою депресії, і, можливо, використати цю підвищену варіацію метилювання як маркер, щоб завчасно попередити про те, хто може мати більший ризик розвитку депресії внаслідок свого виховання

Один з авторів дослідження, доктор Евелін Ван Асше

Він також додав, що ймовірно будь-який великий стрес у дитинстві може мати подібні наслідки для ДНК. Позаяк ці припущення потрібно буде підтвердити в масштабніших дослідженнях.

Як допомогти своїй доньці пройти через підлітковий вік безпечно та щасливо, можна дізнатися з авторського курсу гінеколога-ендокринолога Наталі Сіліної для Школи Жіночого Здоровʼя – Дорослішаємо разом – дівчинка стає жінкою.

Зміст

Раджу прочитати