Мастектомія – не для кожного мультипухлинного раку грудей

Мастектомія досі була майже єдиною опцією для хворих на рак грудей з множинними пухлинами. Тепер вони можуть обрати менш інвазивну операцію.

Завдяки все більшій поширеності чутливої МРТ-візуалізації, жінкам стали частіше діагностувати наявність множинних пухлин грудей. Проте за відсутності керівних досліджень, таким пацієнткам переважно була рекомендована мастектомія – повне видалення молочної залози.

Нове дослідження американських вчених доводить, що мастектомія не є єдиним варіантом лікування для жінок з множинними пухлинами грудей.

Про рак молочної залози

За даними Національного інституту раку, рак молочної залози (РМЗ) – найпоширеніше злоякісне онкоутворення в Україні. Кількість випадків раку молочної залози щорічно зростає. Щороку від цієї недуги гине майже півмільйона жінок у всьому світі.

У 2020 році зареєстрували понад 2,26 мільйона нових випадків раку молочної залози у жінок. В Україні – 12 824, з яких 88 випадків у чоловіків, решта жінки. Майже 685 тисяч померли, переважно це мешканки країн з низьким рівнем доходу.

Смертність від цієї онкології щорічно зменшується через ранню діагностику та терапію. Однак відсоток може бути ще нижчим, якби більше жінок, особливо у періоді менопаузи, робили регулярні обстеження. Детальніше про рак молочної залози, ранню діагностику та правильне самообстеження.

Чому мастектомія?

За словами авторки дослідження Джуді К. Бугі досягнення в методах візуалізації призвели до частішого виявлення додаткових пухлин молочної залози. Це призвело до того, що більшої кількості пацієнток проводять мастектомію, які в іншому разі могли б віддати перевагу терапії зі збереженням груді.

Нині не проводилося проспективних клінічних досліджень, які б оцінювали місцеві рецидиви після такої терапії у пацієнток з множинним іпсілатеральним ураженням молочної залози. Основною метою цього дослідження було оцінити, чи є лампектомія з подальшою променевою терапією адекватним методом лікування для пацієнток, які мали більше однієї пухлини в одній молочній залозі.

Авторка дослідження, професор індивідуалізованої медицини W.H. Odell, доктор медичних наук Джуді К. Бугі

Мастектомія – більше не єдина опція лікування раку грудей

У дослідженні взяли участь 204 жінки у віці 40 років і старше з двома або трьома пухлинами в одній молочній залозі, які були розділені нормальною тканиною молочної залози. Їх лікували за допомогою лампектомії та опромінення. Частота рецидивів протягом 5 років серед учасниць склала 3,1%, що аналогічно частоті рецидивів у випадках однопухлинної лампектомії, повідомила Бугі.

Це дослідження надає важливу інформацію для клініцистів для обговорення з пацієнтками, які мають два або три осередки раку молочної залози в одній молочній залозі. Адже це менша операція зі швидшим відновленням. У підсумку пацієнтки задоволеніші, а косметичні результати кращі.

Авторка дослідження, професор індивідуалізованої медицини W.H. Odell, доктор медичних наук Джуді К. Бугі

Висновки

Ще одним важливим висновком дослідження стало те, що частота рецидивів була нижчою серед пацієнтів, які зробили МРТ перед операцією. Ймовірно, це, дало хірургам детальнішу інформацію про те, які ділянки потрібно видаляти. У 15 пацієнтів, яким не робили МРТ, частота рецидивів склала 22,6%, порівняно з 1,7% у 189 пацієнтів, яким робили МРТ перед операцією.

Обмеженням дослідження, представленого на симпозіумі з раку молочної залози в Сан-Антоніо, було те, що в ньому не було випадкового розподілу пацієнтів на лампектомію або мастектомію, зауважила Бугі. Адже було б важко змусити пацієнтів підписатися на участь у дослідженні, якби вони не могли прийняти таке рішення.

Зміст

Раджу прочитати