Мікрофлора впливає на шанси жінки завагітніти

Мікрофлора, а саме баланс її бактерій, має безпосередній вплив на настання бажаної вагітності – нове дослідження

Мікрофлора вагіни та ендометрію є одним з чинників, які впливають на репродуктивну функцію жінки. У новому дослідженні JBRA Assisted Reproduction, яке вивчає результати допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), йдеться, що певні мікробні профілі асоціюються з кращими показниками зачаття.

Про що дослідження

Науковці вивчали фактори, які впливають на результат допоміжної репродуктивної терапії, зокрема інфекції репродуктивного тракту.

Вагінальний мікробіом складається з кількох корисних бактерій, таких як Lactobacillus. Коли кількість цих бактерій зменшується, що супроводжується збільшенням анаеробів, таких як Gardnerella vaginalis, може виникнути бактеріальний вагіноз (БВ). Він вражає майже 20% безплідних жінок і може бути спричинений як G. vaginalis, так і Atopobium vaginae.

Вчені досліджували, як на частоту вагітності за допомогою Екстракорпорального Запліднення (ЕКЗ) впливає баланс між великою кількістю патологічних бактерій. Серед них Gardnerella, Enterococcus, Enterobacteriaceae, Streptococcus і Staphylococcus, і Lactobacillus. Дослідники розробили проспективне дослідження, засноване на зразках мікробіомів піхви та ендометрію 35 пацієнтів з ДРТ, яким були перенесені ембріони в одному центрі в період з лютого 2019 року по березень 2020 року.

Усі ембріони були хорошої якості, а ембріотрансфер (ЕТ) проводили, якщо товщина ендометрію була не менше 8,0 мм на 15 день циклу. Усі зразки мікробіомів збирали між восьмим і десятим днями менструального циклу. Разом у дослідження включили 34 та 33 зразки піхви та ендометрію відповідно.

Як мікрофлора впливає на зачаття

З 34 процедур ЕКЗ – 21 призвела до вагітності, 17 – живонародження та чотирьох ранніх викиднів. Серед вагітних жінок високий вміст Lactobacillus був виявлений як у вагінальних зразках, так і в зразках ендометрію, порівняно з високим вмістом патогенних бактерій у зразках невагітних жінок.

Таким чином, сприятливий баланс бактерій Lactobacillus в ендометрії та піхві асоціювався з більшою часткою жінок, які завагітніли. Це залишилося вірним після виключення тих, хто отримував антибіотики.

Значно більше жінок завагітніли, коли кількість Lactobacillus і патологічних бактерій були відповідно високими та низькими, і значно більше жінок не завагітніли, коли кількість Lactobacillus та патологічних бактерій були відповідно низькими та високими.

Дослідження

Дослідники зробили висновки, що Lactobacillus переважає в ендометрії та вагінальних мікробіомах, оскільки її присутність запобігає проникненню патологічних бактерій у матку.

За їхніми словами, потрібні подальші дослідження, щоб з’ясувати механізми, за допомогою яких мікробіом ендометрію впливає на настання вагітності. Це необхідно, аби вивчити методи корекції дисбактеріозу, зокрема, чи посилювати ріст Lactobacillus, або застосування антибіотиків для придушення надмірного росту патогенів.

Зміст

Раджу прочитати