Підшкірний жир на захисті жіночого мозку

Переймаєтеся через зайві кілограми? Не варто. Нове дослідження доводить, що той жир насправді корисний для жінок.

Жінки схильні відкладати жир в певних місцях. Це стегна, сідниці та внутрішня частина рук – підшкірний жир. Ми часто намагаємося його позбутися, та він залишає наше тіло останнім. І це не просто так. Згідно з новим дослідженням Медичного коледжу Джорджії Університету Огасти, США, цей жир захищає від запалення мозку, яке може призвести деменції та інсульту, принаймні до менопаузи.

Чоловіки та жінки відкладають жир по-різному. В чоловіків він зосереджується навколо основних органів черевної порожнини – вісцеральне ожиріння. Воно відоме як більш запальне, тож ризик виникнення проблем, пов’язаних з запаленням, посилюється. Йдеться про інфаркт та інсульт. Після настання менопаузи в жінок ризик вирівнюються.

Жир як захисник від запалень

Коли люди думають про захист жінок, їхня перша думка — це естроген. Але нам потрібно вийти за рамки спрощеної ідеї про те, що кожна статева різниця включає гормональні відмінності та вплив гормонів. Нам потрібно глибше подумати про механізми, що лежать в основі статевих відмінностей, щоб ми могли лікувати їх і визнати роль, яку відіграє стать у різних клінічних результатах. Ми провели ці експерименти, щоб спробувати визначити насамперед, що відбувається спочатку: гормональний збій, запалення чи зміни в мозку.

Алексіс М. Странахан, докторка філософії, нейробіологиня із відділу неврології та регенеративної медицини Медичного коледжу Джорджії Університета Огаста, автор дослідження

За словами Странахан журналу Американської діабетичної асоціації Diabetes,  іншими ймовірними факторами, які пояснюють відмінності, пов’язані з естрогеном, є дієта та генетика. Вона зізнається, що висновки стали несподіванкою для неї та вважає їх революційними.

Методологія дослідження

Вчені досліджували збільшення кількості та розташування жирової тканини, а також рівні статевих гормонів і запалення мозку у самців і самок мишей у різні проміжки часу. Їх годували  їжею з високим вмістом жиру.

Самки самок мишей розміщують жир так само як і жінки – як підшкірний жир. Самці – як вісцеральний. Дослідники дійшли висновку, що характерні моделі жиру можуть бути ключовою причиною захисту від запалення, яким користуються самки перед менопаузою.

Вони не виявили жодних ознак запалення мозку або резистентності до інсуліну, які також посилюють запалення та можуть спричинити діабет. Аж доки самки мишей не досягли менопаузи. Приблизно на 48 тижні менструація припиняється, і розташування жиру у жінок починає дещо зміщуватися, стаючи більш схожим на чоловіче.

Потім вчені порівняли вплив дієти з високим вмістом жиру, яка сприяє запаленням по всьому тілу, у мишей обох статей після операції, подібної до ліпосакції, з видалення підшкірного жиру. Вони не робили нічого, щоб безпосередньо втручатися в нормальний рівень естрогену, зокрема видалення яєчників.

Втрата підшкірного жиру посилила запалення мозку у жінок без зміни рівня естрогену та інших статевих гормонів.

Як саме підкірний жир зменшує запалення

Коли ми виключили підшкірний жир із рівняння, мозок жінок раптом почав проявляти запалення, як це відбувається в мозку чоловіків, і в жінок зʼявилося більше вісцерального жиру. Це ніби перекинуло все в інше місце зберігання.

Алексіс М. Странахан

Перехід відбувся приблизно за три місяці, що означає кілька років за людським часом. Для порівняння, тільки після менопаузи у жінок, які не видалили підшкірний жир, але вживали їжу з високим вмістом жиру, рівень запалення мозку був подібний до чоловіків, каже Странахан.

Поради вчених

Не робіть ліпосакцію, аби далі дотримуватися дієти з високим вмістом жиру, каже Странахан.

Індекс Маси Тіла (ІМТ) переоцінюють, додає вона. Він просто ділить вагу на зріст і зазвичай використовується для позначення надмірної ваги, ожиріння та, як наслідок, підвищеного ризику безлічі захворювань. Точнішим індикатором як метаболічного ризику, так і потенційного здоров’я мозку, є співвідношення талії та стегон, яке також легко обчислити. Саме це постійно підкреслює засновниця Школи Жіночого Здоровʼя гінеколог-ендокринолог Наталя Сіліна.

Ми не можемо просто сказати ожиріння. Ми повинні почати говорити про те, де знаходиться жир. Це критичний елемент тут.

Алексіс М. Странахан

Странахан вивчає вплив ожиріння на мозок протягом кількох років. Вона є одним із перших учених, які показали, що вісцеральний жир сприяє запаленню мозку у мишей-самців з ожирінням. Трансплантація підшкірного жиру навпаки зменшує запалення мозку.

Зміст

Раджу прочитати